Autorizovaná státní zkouška z profesní kvalifikace Asistent výživy
všechny informace naleznete na našem novém webu www.nutri.academy
Zkouška se uskuteční v rámci pilotního projektu EU "Nastavenie a implementácia štruktúry systému overovania kvalifikácií"
Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.
NutriAcademy, s.r.o. je jedinou autorizovanou institucí v rámci tohoto pilotního projektu EU, jako leader ve vzdělávání v oboru lidské výživy v ČR i na Slovensku.
Ing. Radka Burdychová, Ph.D., MBA je Národním garantem kvalifikace Asistent výživy, do této funkce byla jmenovaná Ministerstvem školství, vědy, výzkumu a sportu SR.
Autorizovanou zkouškou si můžete ověřit a uznat své znalosti a dovednosti a získat doklad, který dokazuje, že disponujete kompetencemi aktuálně požadovanými na pracovním trhu. Profese Asistent výživy spadá do sektoru Zdravotnictví a sociální služby, Asistent výživy je tedy zdravotníkem. V rámci pilotního projektu se může nechat přezkoušet každý člověk, který má trvalý pobyt na území Slovenské republiky a dosáhl věku min 18 let. Přezkoušení je v rámci pilotního projektu hrazené z fondu EU. Uchazeč o zkoušku musí doložit své kvalifikační portfolio a životopis a dostavit se v předem určeném termínu ke zkoušce. S přípravou portfolia vám rádi pomůžeme. Zkouška bude realizována v Bratislavě. Zájemci o zkoušku se musí přihlásit do 15.4.2023. Zkoušky budou realizovány v dubnu a v květnu v Bratislavě, pak bude pilotní projekt ukončen.
V rámci tohoto pilotního projektu není možné přezkoušet občany ČR. To bude možné až po skončení pilotního projektu.
Při zkouškách zasedá komise, složená ze 3 členů - národního garanta celého projektu a dvou tzv. autorizovaných osob. Zkouška je složena z písemné, ústí a praktické části a hodnotící komise musí zkoušeného vyzkoušet ze všech požadovaných vzdělávacích jednotek. Některé vzdělávací jednotky mohou být žadateli o zkoušku uznány v plném rozsahu a nemusí tedy z nich být během zkoušky přezkoušen (např. doložením profesní kvalifikace Výživový poradce se státní zkouškou nebo profesní kvalifikace Kouč/Lifestyle kouč mohou být uznány 2-3 vzdělávací jednotky z 5ti). Pro zájemce o zkoušku důrazně doporučujeme prostudovat si požadavky viz. níže.
Uchazeči o zkoušku se mohou (ale nemusí) zúčastnit přípravného školení ke zkoušce, které proběhne on-line v měsíci březnu na studijní platformě společnosti NutriAcademy, s.r.o. Cena školení je 150 Eur/osoba. Zájemci hlaste se ZDE: . Pošleme vám pokyny k platbě.
Přípravné školení obsahuje:
- základní odborné informace - studijní texty
- cvičné on-line testy - procvičíte svoje znalosti z kritérií, která budou zkoušena písemně
- doporučení na konkrétní studijní literaturu, zákony a vyhlášky, které by bylo dobré si před zkouškou projít
- rámcově okruhy otázek k ústní a praktické zkoušce, rámcově modelové případy
- Slovo národního garanta projektu
- Rozhovory se členy zkušební komise
- Webinář - zodpovězení vašich dotazů k odborné části zkoušky
Školení bude přístupné od vašeho přihlášení až do 31.5.2023. Jedná se o asynchronní formu, tj. nemusíte sedět v danou hodinu u PC. O čase webináře budete včas informováni a bude z něj záznam. Přístupové údaje do našeho studijního centra vám budou zaslány 15.3.2023.
Pozor, přípravné školení samozřejmě v žádném případě nenahrazuje rekvalifikační kurz Výživový poradce ani Lifestyle Kouč. Pokud vzdělání ve výživě ještě nemáte a začínáte ANEBO již máte vzdělání historicky a potřebujete informace refreshnout, je vhodné se přihlásit do našich akreditovaných kurzů - ještě to stihnete! Od 1.4. otevíráme on-line kurz Výživový poradce i Lifestyle kouč nebo máte možnost zúčastnit se v BRNĚ presenční výuky kurzu Výživový poradce, který začíná 1.4.2023 (do konce května je tak zkouška z Asistenta výživy v rámci pilotního projektu zvládnutelná).
Termíny a místo konání zkoušek:
Bratislava: přesné místo zkoušky bude sděleno řádně přihlášeným uchazečům o zkoušku.
15.4.2023 od 9.00 poslední 2 volná místa
19.5.2023 od 9.00 poslední 3 volná místa
20.5.2023 od 9.00 obsazeno
Zájemci o zkoušku hlaste se prosím na daný termín ZDE, pomůžeme vám s přípravou portfolia a administrativním procesem ke zkoušce. Administrativní příprava i samotná zkouška jsou hrazeny z prostředků EU. Případně volejte/pište na 00420 775 785 219 (každý všední den 9.00 - 12.00).
Od září 2023 připravujeme 4-semestrální studium oboru Asistent výživy. Cena studia bude přibližně 95 000 Kč (3800 Eur) a zkouška již nebude hrazena z prostředků EU. Zájemci o studium prosím hlaste se předběžně ZDE, počet míst je omezen.
Doklad o ukončení vzdělání
Absolventům zkoušky bude vydáno Osvědčení Asistent výživy. Držitelé tohoto Osvědčení mohou pracovat jako zdravotníci ve zdravotnických zařízeních pod dohledem nutričního terapeuta a lékaře, v lázeňských zařízeních, domovech seniorů nebo v sociálních službách.
Zkouška na ověření kvalifikace:
Je složena z 5ti tzv. Jednotek vzdělávacích výstupů (JVV). Z každé jednotky musí být uchazeč o zkoušku prozkoušen zkušební komisí. Některé JVV mohou být uchazeči o zkoušku uznány. JVV se uznávají na základě doložených notářsky ověřených dokladů v tzv. Portfoliu uchazeče. Portfolio je soubor dokladů, dokumentů, diplomů, certifikátů, osvědčení, potvrzení o zaměstnání, náplni zaměstnání, doložení praxe, doložení absolvování akreditovaných i neakreditovaných studijních programů, kurzů apod. Na základě dodaných dokladů autorizovaná instituce rozhodne o adekvátnosti a relevantnosti dodaných dokladů, ověří si jejich pravost a předloží je zkušební komisi, která rozhodne o tom, které JVV mohou být uznány a nebudou se tedy zkoušet a které nebudou uznány a musí z nich být uchazeč prozkoušen.
JVV 1
Edukácia v rozsahu svojej odbornej spôsobilosti v oblasti zdravej a liečebnej výživy
budou se zkoušet následující kritéria:
- Preukázať schopnosť použiť a vysvetliť odbornú terminológiu v oblasti výživy, a to pre rôzne cieľové skupiny a jednotlivcov
- Vedieť použiť vybraný edukačný materiál
- Vytvoriť výukovú prezentáciu v elektronickom formáte a predviesť prezenčnú výučbu skupiny účastníkov, v priebehu výučby používať didaktické materiály, didaktické pomôcky a uplatňovať didaktické zásady
- V priebehu výučby vedieť reagovať na podnety, otázky a správanie účastníkov
- V priebehu výučby vedieť reagovať na neočakávané situácie
- Do záverečnej fázy edukácie vedieť zaradiť spätnú väzbu - teda overenie dosiahnutých zručností a znalostí účastníkov
JVV 1 může být uznána (nemusíš z ní být zkoušen/a), pokud jsi např. pedagog, KOUČ, Lifestyle KOUČ nebo LEKTOR dalšího vzdělávání
JVV 2
Posudzovanie stavu výživy u pacientov s nekomplikovaným ochorením vrátane súvisiacej dokumentácie
budou se zkoušet následující kritéria:
- Preukázať znalosť základov anatómie človeka, predovšetkým anatómie a fyziológie tráviacej sústavy
- Predviesť rýchle vyhodnotenie neočakávanej situácie (modelová situácia - napr. anafylaktický šok po konzumácii alergénu, bezvedomí, nevoľnosť po požití hygienicky závadného pokrmu)
- Predviesť a vysvetliť správny postup pri neodkladnej resuscitácii
- Vedieť založiť kartu pacienta
- Zvoliť vhodný spôsob komunikácie s pacientom, s prihliadnutím na jeho zdravotný stav (modelová situácia – pacient má vyrážku, pálenie v ústach, bolesť hlavy, kŕče v bruchu, pocity na zvracanie)
JVV 2 může být uznána (nemusíš z ní být zkoušen/a), pokud jsi Zdravotník lékař či nelékař (nebo alespoň zdravotník zotavovacích akcí).
JVV 3
budou se zkoušet následující kritéria:
Prevádzkovanie stravovacieho zariadenia pre celé zdravotnícke zariadenia alebo zariadenia sociálnej starostlivosti
- Orientácia v mikrobiologickej a toxikologickej terminológii súvisiacej s potravinárstvom
- Vedieť popísať základné hygienické riziká pri skladovaní, spracovaní, výrobe a distribúcii potravín
- Vedieť aplikovať dodržiavanie hygienicko-sanitačnej činnosti, bezpečnostných predpisov, ochrany zdravia pri práci a bezpečnosti potravín v kuchyni aj v celom stravovacom zariadení (na modelovom príklade konkrétneho hotového pokrmu vedieť popísať jeho technologickú prípravu a predviesť jeho servírovanie, vrátane vhodnej estetickej úpravy).
- Vedieť vysvetliť zásady hygieny a dodržiavania teplôt pri distribúcii pokrmov (teplých, studených) v stravovacích zariadeniach
- Vysvetliť organizáciu, označovanie a postup pri distribúcii pokrmov vo väčších zariadeniach
- Predviesť a vysvetliť správny postup poskytnutia prvej pomoci pri najčastejších úrazoch – poranení členku, ramena, kolena, hlavy. Porezanie, zasiahnutie očí či pokožky chemikálií, mdloby, nevoľnosť.
JVV 3 může být uznána (nemusíš z ní být zkoušen/a), pokud jsi Potravinář, Kuchař nebo máš praxi v potravinářském provozu nebo v kuchyni.
JVV 4
Príprava stravy v súlade s poznatkami zdravej a liečebnej výživy a správnej hygienickej a epidemiologickej praxe
buodu se zkoušet následující kritéria:
- Orientácia v technológii potravín a ich značenie
- Vedieť popísať zásady správnej hygienickej a epidemiologickej praxe
- Vysvetliť rozdiel medzi zdravou (racionálnou) stravou a diétnym stravovaním
- Vedieť popísať diéty pri ochorení tráviaceho ústrojenstva
- Popísať základy diéty s metabolickým ochorením (diabetes mellitus)
- Popísať základy diéty pri ochorení obličiek a močových ciest
- Popísať základy diéty pri intolerancii laktózy a celiakii
- Vedieť vymenovať alergény podľa platnej legislatívy
- Vedieť zmyslovo posúdiť akosť polotovarov a hotových výrobkov
JVV 4 může být uznána (nemusíš z ní být zkoušen/a), pokud jsi např. Výživový poradce se státní zkouškou z profesní kvalfikace.
JVV 5
Zostavovanie individuálnych jedálnych plánov pod odborným dohľadom nutričného terapeuta na základe indikácie lekára vrátane prepočtov biologickej a energetickej hodnoty diét u pacientov s nekomplikovaným ochorením
budou se zkoušet následující kritéria:
- Orientácia v základných pojmoch a terminológii v oblasti výživy človeka
- Orientácia v základoch biochémie a fyziológie ľudského organizmu
- Stanoviť energetickú bilanciu a vypočítať množstvo makroživín pre potreby konkrétneho pacienta
- Popísať a charakterizovať diétne režimy stanovované nutričnými terapeutmi a lekármi a vedieť stanoviť potraviny, ich formu či technologickú úpravu, ktoré daný pacient môže konzumovať
- Vedieť použiť nutričný softvér pre návrh jedálnička pacienta, vedieť vyhodnotiť množstvo makroživín a ich energetickú hodnotu
- Vedieť navrhnúť pitný režim pacienta
JVV 5 může být uznána (nemusíš z ní být zkoušen/a), pokud jsi např. Výživový poradce se státní zkouškou z profesní kvalfikace.